Cursisten treffen bij eerste les fraai lenteweer

De veertien cursisten konden het niet beter wensen. Bij het praktijk gedeelte van hun eerste cursusdag ‘Heel de Aarde’, troffen ze prachtige lenteweer. Zo konden ze ervaren dat het soms hard werken is, maar bij mooi weer ook echt genieten is. Zeker als je tuin op het terrein van20160408_135249 de Michaëlshof ligt, met uitzicht op de Waddenzee….. 

‘s Morgens was het theorie in de ‘Westwing’, zo noemen we d20160408_135249e cursusruimte op de Michaëlshof. Michaël ging in op de historie van de Michaëlshof en behandelde hoe je de juiste voedingsbodem in je tuin kan creëren, vanuit het principe: ‘Gezonde grond geeft gezonde planten en gezonde planten geven gezonde mensen’. Op de Michaëlshof houden we ons dan ook niet bezig met ziekte of ongediertebestrijding, maar met gezondheid. De bodem is hier al meer dan 40 jaar helemaal gifvrij. Ook haalde hij Alwin Seifert aan een Duitse landbouw professor, die al in de jaren rond 1930 waarschuwde voor de gevolgen van kunstmest en intensieve bodem bewerking en het mooie boekje `Tuinieren zonder Gif` schreef. Hierin laat hij zien hoe je met volwaardige compost, gezonde planten teelt en hij bewees dit door meer dan zeventien jaar zijn aar20160408_135730dappelen op steeds dezelfde plek te laten groeien met elk jaar een handjevol compost per aardappel.

Na de lunch kregen de cursisten het praktijk gedeelte. Ze werden in drie groepjes ingedeeld. Michaël liet zien hoe je aardappelen moet poten met behulp van verse compost en mulch. Het groepje van Trudy ging sla planten (deze 20160408_135544was eerder voorgezaaid in de kas en werd na het verspenen in de koude grond geplant). In het groepje van Martijn & Bas moest stevig gewerkt geworden: de grond was na de winter nog niet onkruidvrij gemaakt. Maar bij de permacultuur tuin bestaat geen onkruid, dus werd het gras uitgegraven en teruggezet op ‘groepsterrein’. Hierna werd de grond voorzichtig aangeharkt. Klaar om volgende week ingezaaid te worden!

20160408_135647

 

Monique schreef een verslag over de eerste cursusdag (8 april)

Tijdens dit eerste deel van de cursus “Heel de Aarde” deden we eerst een kennismakingsrondje om te horen wie wie is, welke ervaring iedereen heeft en wat de verwachtingen zijn ten aanzien van deze cursus.

Michael legt uit wat permacultuur is en vertelt dat de essentie van permacultuur is dat geven en ontvangen in evenwicht zijn. Hij vertelt over zijn ervaringen over het werken volgens de BD (biologisch dynamische landbouw) en permacultuur. Hij gebruikt een combinatie van deze 2 en gaat altijd uit van gezondheidsbevordering. Hij werkt nog het meest met intuïtief tuinieren, door te voelen wat een plant nodig heeft.

In de natuur is al het oppervlakte bedekt. Als je de natuur haar gang laat gaan, dan laten de bomen de blaadjes vallen op de grond, die worden weer in de grond opgenomen en voeden de aarde. Overal waar niks is, gaan plantjes groeien, die gaan weer dood, dienen als voedsel voor de miljoenen bodemdiertjes en er komen weer nieuwe planten. Het is een eeuwigdurende kringloop van leven en dood. Humus en keileem worden vermengd door de wormen wat de vitaliteit van de bodem vergroot. Bladaarde, klei, beetje stikstof en dierlijke mest is volwaardige aarde. De levensenergie gaat nooit verloren, maar verandert alleen van vorm. Kale grond komt niet voor in de natuur. En dit is ook de basis van een gezonde bodem, je probeert altijd een zo volledig begroeid oppervlakte te krijgen. Daarom is het van belang om te beginnen om de bodem te voeden.

Er zijn een hoop verschillende manieren om de bodem te voeden, op de Michaelshof wordt bijvoorbeeld het mulchen met oud hooi gebruikt. Als je op een plek een tuin wilt gaan beginnen, is het een goed idee deze plek in november af te dekken met bijvoorbeeld anti-worteldoek en een dik pak hooi. Dan is de grond in maart klaar om te kunnen beginnen met tuinieren.

Ter illustratie had Michael 4 bakken met verschillende soorten grond neergezet, zodat we het verschil in structuur, geur, kleur, smaak en energie konden ervaren. Er stond een bak met grof rivierzand, een bak keileem met water, een bak oerzand en een bak zwarte aarde. De keileem was daarvan het meest voedselrijk en bevatte de meeste mineralen. Er werd ons uitgelegd dat hoe fijner de deeltjes zijn, hoe meer die aan elkaar klitten en hoe fijner de deeltjes zijn hoe makkelijker opneembaar ze zijn voor de plant. De zwarte aarde is de toplaag van de aarde en bevat afgestorven planten, dieren, mensen. Deze toplaag is ongeveer 30 cm dik, heeft een hogere energetische waarde dan keileem en geeft voedsel aan nieuw leven. De zwarte aarde is dus het beste om in te zaaien.

De gezondheid van de mens begint met een gezonde grond, een gezonde bodem vol leven, waar de plant op groeit die wij eten. De manier waarop in de hedendaagse industrie de groentes en fruit wordt verbouwd is een uitputting voor de bodem. De gezondheid van de bodem wordt verstoord door vervuiling, door monocultuur, door overmatige bemesting om alles zo snel mogelijk zo groot mogelijk te laten groeien. Hierdoor bevatten de groentes die je tegenwoordig koopt in de supermarkten nog maar weinig energie en zijn er een hoop vitamines en mineralen verloren gegaan in het productieproces.

Sommige groenten en fruit worden al niet eens meer op aarde gekweekt en zijn meer laboratoriumprodukten geworden, wel kilo substantie, maar weinig essentie. Dit is voor ons mensen die dit eten, niet gezond en oorzaak van ziekte. Ook bevatten groenten en fruit tegenwoordig veel bestrijdingsmiddelen die onze lever uit ons bloed moet filteren. Als dit teveel wordt, moet de lever te hard werken, neemt onze vitaliteit af en worden we op den duur ziek.

Als je uitgaat van een gezonde grond, begint met een gezonde grond, dan hoef je geen ziekte te bestrijden. Wat de plant aantreft in de grond, is bepalend voor de gezondheid van de plant.

Dit is een samenvatting van de theorie van het ochtendgedeelte, ik hoop dat ik een beetje de essentie eruit heb kunnen filteren.

’s Middags was het praktijkgedeelte en hebben we in groepjes kunnen oefenen met sla uitplanten, aardappels poten in de mulch met compost en zaaibedden klaarmaken voor volgende week.

Cursisten: Peter, Maria, Joke, Jacqueline, Nicoline, Koai, Vera, Marja, Ina, Bas, Jack en Premalata.

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.