Ecodorpen Netwerkweekend in Varik

Na Olst, Teuge, Winterswijk en Michaëlshof, was het ons vijfde Ecodorpen Netwerkweekend. Hans, Michaël en Cor waren er het weekend van 12-14 januari. Cor had zo z’n twijfels over het programma: werd het veel binnen stilzitten en weinig doen? Het zou weer fantastische ervaring worden: leerzaam,  inspirerende workshops  waarbij ze weer prachtige Ecodorpers hebben ontmoet!

  ‘Ik heb een nieuwtje’ zei gastheer Henry Mentink en voorzitter van de organiserende Ecodorpen Netwerk. ‘Mijn achternaam is voortaan Veerman’. Een naam die helemaal past bij de sympathieke zestiger, die in zijn jonge jaren een Wereldwinkel runde in Grootebroek en later met succes MyWheels opzette. Per toeval kwam hij in contact met Pieter Kooistra (kunstenaar en auteur over het basisinkomen) die in Veerhuis woonde. Na het overlijden van Kooistra, ontwikkelde Henry een uniek bedrijfsplan: de uno box . Het Veerhuis werd met behulp van o.a. crowdfunding gefinancierd. Zijn nieuwe naam ‘Veerman’ doet hij ook recht aan als Henry vertelt over zijn ideaal ‘Deelgenootschap’.

Niks geen gedoe, want een ‘Veerpont’ is de verbinding  tussen de huidige en de wenselijke samenleving. Tussen een stichting, een coöperatie, een BV of NV en het deelgenootschap.  Bij de ‘Deelgenootschap’ heerst geen angst, maar vertrouwen, verbinding en openheid, zo kun je gelijk aan de slag! Meer over het boeiende leven van Henry is te lezen in het interview dat in De Optimist heeft gestaan.

Op de foto links Hans gezellig in gesprek met Fredjan Twigt van Ecodorp Bergen. Foto rechts: Michaël ontmoet toevallig Hanneke Rombouts (die de Michaëlsfhof kent van de Soefi bijeenkomsten).

Het weekend dat in het teken van ‘Verbinding’ stond, was ook een reünie van oude bekenden. Liever zit ik minder in m’n hoofd, maar meer in de buitenlucht om m’n lijf te bewegen. Gelukkig viel passiviteit mee. Transitiecoach Sandra Boer vertelde over de ‘magie van geld’ en hoe dit haar leven totaal veranderde toen ze haar droom ging naleven. Sandra leeft in een ‘mobiel ecodorp’ een camper. Zij gaf ons een tekenopdracht met een verrassende uitkomsten.

Het échte creatieve werk kwam op zondagmiddag. De kunstenaar die ons zondagmiddag aan het werk zou zetten, was op het laatste moment verhinderd.  Mark van het Earth Awareness uit Teuge verzon even snel een oplossing. Voor dertig euro kocht hij bij de Action schilderspullen. Daarna tekende hij met potlood op het doek de zon, de Waal met de herkenbare boom die voor het Veerhuis staat. Met pastelverf mochten we het inkleuren en plakten onze houten badges aan het eind van de takken.

‘Tovenaar’ Mark liet zien hoe je met dertig man en een paar uurtjes samenwerken tot een verbluffend mooi resultaat kan komen! Diezelfde Mark deed ook op zaterdagavond ‘de vuurceremonie’, waarbij o.a. het lied ‘Remember’ samen  werd gezongen.

Lied Damanhur bewoonster Macaco op zaterdag:

De kippenvel film is zaterdagavond (zonder beeld), met als tweede stem van Michaël waar hij ‘Beautiful dream’ zingt. Hopelijk gaat zijn droom in 2018 uitkomen!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.