Ecodorpennetwerkers vieren hun 10e weekend

Het was voor de tiende keer en ze deden het bij ons! En zou best nog wel eens het mooiste & beste weekend uit de historie van het Ecodorpennetwerk kunnen zijn. Met een prachtig programma was de Michaëlshof het weekend van 8 t/m 11 juni de gastheer van zo’n 25 ecodorpbewoners of mensen die hiervoor belangstelling hebben.

In ieder geval waren de organisatoren Hans, Monique en Cor heel enthousiast over het geslaagde weekend. Een bekroning op het vele werk dat dit drietal en de andere vrijwilligers van de Michaëlshof de laatste maanden hebben verricht.

Het terrein zag er tip top uit en er was een uitgebreid programma samengesteld om de deelnemers te boeien. De extra dag (vrijdag) werd benut aan de zweethut ceremonie en wadlopen. Het werk aan de Gaudibank kon door de regen helaas niet doorgaan, maar werd op de dagen erna ingehaald.

Coöperatief de aarde beheren

Onno van Bekkum was de spreker die zaterdag de spits af beet. Hij was voor de tweede keer bij de ecodorpers. Hoe leggen we de samenwerking juridisch vast? Onno overtuigde ons dat de aloude coöperatie de beste vorm is. Hij zij “Niet meer het grote geld en de aandeelhouder waarvoor we buigen, maar de burger is zelf aan zet als mede-eigenaar in de coöperatie”. Even leek het erop dat de lezing verzandde in algemeenheden en onbegrijpelijke vaktaal. Onno wist gelukkig ook gerichte vragen goed te beantwoorden. Resultaat was dat er vanuit het netwerk een ‘verdiepingsdag’ (medio oktober in Amersfoort) wordt georganiseerd. Meer informatie www.coopchampions.com

Plekken die roepen

Michaël Schouwenaar, oprichter van de Michaëlshof ging in op het thema van het weekend ‘plekken die roepen/het groeiende besef van bewustzijn is en wat jouw innerlijk kompas hierin is’. In ‘vogelvlucht’ vertelde hij over de plek die hem riep: een duif die 40 jaar geleden zijn bestemming bepaalde op de Michaëlshof. Zo noemde hij nog een magisch moment: de mus die vrijdagavond tijdens de volle maan ceremonie in de kring drie rondjes vloog en neerstreek op iemand. Volgens Michaël is er een wereldwijde transformatie gaande, van individualiteit naar verbondenheid. Van ‘wat kan ik aan jouw verdienen’ naar ‘wat kunnen we voor elkaar betekenen’. Hierna volgde een uitwisseling in kleine groepjes, wat een aantal discussiepunten opleverde.

De Blije Bank

Ronald Bernard was de belangrijkste spreker van het weekend. met zijn lezing ‘Baas in eigen Bank, voor welvaart en welzijn’ toonde hij aan, waarom veel mensen in een tekort en onvrede leven. Het spoor van geld volgend, komen we bij oorzaken en een waarheid die tegen het on-werkenlijke aanligt. Ronald, ex-topman uit de financiële wereld: “Wie de geldstromen beheerst, bepaalt veel. Als je begrijpt hoe het bankensysteem werkt, dan kunnen we het ook positief veranderen”. Na de pauze legde Ronald uit hoe we deze verandering kunnen bewerkstelligen, door mee te helpen de coöperatie ‘De Blije Bank’ te helpen oprichten. Fragment uit De Blije B lezing ‘Baas in eigen Bank’: https://youtu.be/BSyD6acZK4U

Meer informatie zie: de blije bank

De twaalf kosmische stralen

Premalata en Jack Feenstra hebben veel werk verzet tijdens het weekend. Jack heeft de belangrijkste momenten op film vastgelegd (over enige tijd komt deze film op de site). Premalata verzorgde vrijdagavond de ‘Volle maan ceremonie’, zondag maakte zij een verrukkelijke Ayurvedische maaltijd. ’s Middags verzorgde zij de workshop ‘De twaalf kosmische stralen’. Deze twaalf stralen nodigen je uit twaalf verschillende energiepatronen te ervaren en te integreren. We leerden om de blokkades in jezelf om te zetten in kwaliteiten. Premalata liet op een speelse manier ons bewust worden dat we ons in de brugzone naar een Nieuwe Tijd te gaan.

Het bestuur van het Ecodorpnetwerk gaf zondagochtend meer informatie over actuele zaken. Hierna werd een ‘open space’ gehouden. Op z’n Nederlands wil dat zeggen: in kleine groepjes over een stelling discussiëren en hiervan verslag uit brengen. Op de foto de voorzitter Henry Mentink die de kaars aansteekt.

Dankzij het weekend hebben veel mensen weer ervaren wat een bijzondere plek de Michaëlshof is. Dwars door het programma liep de ‘meewerk klus’: werken aan de Gaudi Bank, die in dit weekend omgedoopt was tot ‘De Blije Bank’. Uiteraard kregen zij ook een rondleiding over ons terrein en werd er gemeimerd over de oorsprong van de Michaëlshof. Op de foto toonde Hans een oude foto die in de Westwing hangt: het boomloze terrein met de vismeelfabriek. Zie nu wat er met veel liefde en inspanning gemaakt is van dit terrein: een paradijs aan de kleiput in Vatrop ….!!!

Monique Wijn van de vereniging Ecodorpen Netwerk heeft ook een uitgebreid verslag gemaakt, te lezen via deze link:

Verslag Netwerkweekend Michaelshof in Den Oever

Jeroen de Groot maakte op de zaterdag een korte film en interview met Michaël. Beslist de moeite waard om te kijken.

 

Hieronder het filmverslag van het Ecodorpennetwerk weekend. Enjoy it!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.