Grondlegger Michaël neemt afscheid van Michaëlshof

Je weet dat je spoedig komt te overlijden, maar in levende lijve wil je nog al je dierbaren een keer ontmoeten. Dus houd je een ‘afscheidsfeest’. Michaël Schouwenaar grondlegger van de Michaëlshof deed het. Zaterdag 10 november werd een dag met een lach en traan, eentje om niet snel te vergeten. 

Gelukkig kon Michaël er luchtig over zijn, tijdens zijn speeches:  ‘Je hoeft hier niet naar een depressief, verdrietig, stervend mannetje te kijken, want ik ben intens dankbaar dat jullie hier zijn…’.

De gezondheid van Michaël was de laatste weken hard achteruit gegaan. ‘Zou het afscheidsfeest wel door kunnen gaan?’ Door het organisatie comité (de kinderen Camiel en Roos en bestuurslid Cor) werd er de laatste dagen veel overlegd, want zij wilden het feest tot in de puntjes georganiseerd hebben.

De middag opende op het middenterrein van de Michaëlshof. Michaël heette zijn gasten welkom en sprak zijn dankbaarheid uit over de tijd die hij op de Michaëlshof doorgebracht heeft, waarna samen het lied ‘Remember, beautiful dream’ werd gezongen. Het was ongelofelijk om te zien, hoe Michaël, ondanks zijn ziekte in staat was om de gasten te boeien met zijn prachtige speech. 

‘Iedereen heeft z’n eigen leven, maar iedereen hier aanwezig draagt een stukje Michaëlshof in zich’.

Michaël wist feilloos te verwoorden, waarom de afgelopen 43 jaar zoveel mensen naar deze plek waren gekomen. Bij de wekelijkse woensdag-tuinploeg gaat het namelijk over meer dan alleen wroeten in de grond. ‘Michaëlshof betekent gelijkwaardigheid, liefde, licht en werken aan je ego’. Volgens Michaël heeft het terrein nog steeds potentie voor de toekomst van de mens: ‘Om te leven in verbondenheid, gelijkwaardigheid, samenwerking, vrede en geluk. We kunnen dat niet zomaar, het is een voortdurend oefenen’. Kennelijk kent hij z’n tekortkomingen: ‘Ook ik kan dat nog steeds niet, dat is gebleken’.

Na de opening volgde een wandeling van Vatrop naar Oosterland. Hiervoor maaide René woensdags nog een mooi pad van het terrein naar de Waddenzee, waardoor de afstand voor de wandelaars werd ingekort. In Oosterland was de Scouting kantine omgetoverd tot feestzaal voor het ‘open podium’. De naastliggende Ecolodge werd gebruikt voor de ‘potluck maaltijd’.  

Over de kwaliteit van het leven zegt Michaël in de speech die hij daar hield: ‘Verschuil je niet achter een ander, je buurman of de regering. Je bepaalt het zelf en de Michaëlshof is hiervoor een prachtige oefenplek’. 

 

Op zo’n feest is het natuurlijk een reünie van oude bekenden. Ook een aantal mensen van de Soefibeweging, die jarenlang tijdens de Soefi-zomerweek de Michaëlshof bezochten, waren vertegenwoordigd. Op het open podium zongen zij gepassioneerde Spaanse liederen.

Er was een mooie compilatie familiefilm van de Schouwenaartjes te zien en een foto slideshow over  ‘De Michaëlshof-door-de jaren-heen’.

Gevoelig zong Sonja (zijn eerste vrouw en moeder van de kinderen) het lied ‘Thuis is waar je hart is/mijn hart is bij jou’. Ook dat konden de zeker bijna honderd feestgangers zeggen bij het waardige afscheidsfeest van idealist Michaël Schouwenaar!

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.