In Memoriam Jack (Jagadisa dasa) Feenstra

Op donderdag 1 maart 2018 is onze vrijwilliger en cineast Jack op 76 jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw Premalata deed Jack in maart 2016 bij de Michaëlshof een cursus biologisch tuinieren. Vanwege zijn ziekte kon hij de cursus niet afmaken. Het werd wel de kiem voor een zeer plezierige samenwerking, maar helaas korte periode dat we Jack gekend hebben.

Dankzij alternatieve geneeswijze en hulp van René, kreeg hij zijn kanker een aantal jaren onder controle. Helaas keerde de ziekte weer terug en is Jack er uiteindelijk toch aan bezweken. De film hobby van Jack zorgden dat hij op verschillende activiteiten van de Michaëlshof een prachtig verslag heeft gemaakt, met als hoogtepunt het ‘Ecodorpweekend in juni 2017’.

Op 7 maart hebben we afscheid genomen van Jack na een prachtige dienst in de Doopsgezinde Kerk te Hippolytushoef. Hierbij heeft Michaël (op verzoek van Jack) een gedenkwoord gesproken, met een gedeelte uit het gedicht dat Michaël op  4 maart 2017 had voorgedragen (vanwege de opening schilderijenexpositie van Jack). Lees meer over deze hobby op zijn site: Jack Kunst

Hieronder het volledige gedicht van Michaël:

Kerken en Engelen

Glooiend groen of golvend geel, grillig grauw of glazig grijs. Het landschap geeft haar schoonheid met een lichte trilling prijs.

Waar wiens oog is het, wiens hand, wiens aandacht en wiens hart, die deze pracht. met stip voor streep en streek voor spat, ontsluit en tot verstilling bracht?

Wie vangt met diep gevoel voor kleur en lijn, voor veeg en vlek. De tedere schoonheid van boom en kerk en huis op een gevonden plek?

Wat zien wij hier? Wat dringt zich met bescheiden nadruk aan ons op? Ontstaan op blanco vel, op wit papier, zoals de bloem zich stil ontworsteld uit haar knop?

We zien daken, ramen, torens en gestalten, omringd door plant of boom. Of ijle luchten, wilde wolken, een zachte glinstering in een waterstroom.

Of mensen, klein en groot, verborgen of gezien, gestold moment tussen het leven en de dood. Soms van de aarde, bijna tastbaar, voelbaar,  steeds herkend, Soms stralend, hemels, kosmisch, ontrukt aan zwaartekracht of onbekend.

Ja, kerken zijn gebouwen met hanen, kruisen, spitsen op hun toren. Ze rijzen boven zwaarte uit om het geluid van laaiend licht te horen. Ze zijn antennes in een verzonken landschap waar veel verborgen blijft. En reiken naar de hemel als een ontvanger die een boodschap krijgt.

Dan daalt een engel neer uit ijle sfeer,  wordt zichtbaar, hoorbaar HIER. Op dit gewijd  moment van overgave, vervuld het wit papier. Nog meer dalen nu af de torenspitsen stralen, trillen, beven.  In door ouderdom verweerde steen  vibreert het eeuwig leven.

En inspireert de kunstenaar, de schepper, schilder, dichter. Wat zwaar en onbetekenend was wordt, helder, zuiver, lichter. Kijk om je heen, open je hart, ontsper je oog, ontvang de rijke gunst. Om te genieten van de vruchten die groeiden uit het WEZEN van Jack Kunst.

Treed binnen medereiziger in het door Kunst gebouwd domein. Waar oude tijd bevriest en jonge tijd ontdooit en vorm volmaakt zichzelf mag zijn. Voel de aanwezigheid van inspiratie, trots en ijver, ja zelfs engelen in deze oude kerk. En vergeet daarbij vooral niet om te genieten van het getoonde werk!!

De film die Jack maakt van het Ecodorp Netwerkweekend 2017:

 

 

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.