Michaelshof start cursus tuinieren

 

IM000463.JPG

Wieringen – ‘Heel de Aarde’ is de naam van de inspirerende cursus die op de Michaelshof dit voorjaar gaat starten. Je leert er je eigen groenten op een natuurlijke manier te telen. De cursus is zes keer vanaf vrijdag 8 april. 

De Aarde helen in je eentje, kan dat ? Ja dat kan! Een oude wijze spreuk zegt immers ; ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’. En als je op je eigen manier en met respect voor een klein stukje Aarde een groentetuintje op gaat zetten, moet  je niet gek staan te kijken als dat heel aanstekelijk werkt!  Want andere mensen die aan de zijlijn staan te kijken hoe jij met plezier lekker in je groentetuintje bezig bent om mooie gezonde groentes te oogsten gaan vast meedoen. Zo inspireer je anderen en het zou zomaar kunnen dat er door jouw initiatief  een klein groen golfje ontstaat !

Weet wat je eet

In kleine achtertuintjes, in bakken op het balkon , ja zelfs op de daken wordt overal lustig getuinierd. Er ontstaan leuke straat- en wijkinitiatieven die de saaie hondenpoepveldjes omtoveren tot ware paradijsjes. Er worden daar bankjes neergezet waar zowel ouderen als jongeren op mooie zomeravonden met thermoskannetjes koffie zitten te genieten. Ook de restaurants beginnen te beseffen dat hun klanten steeds vaker kiezen voor gezond en eerlijk voedsel en sommige eethuisjes beginnen zélf een tuin, waar hun groenten en kruiden op eigen tempo mogen groeien, zonder opgejaagd te worden door kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Ze gaan op zoek naar mooie, oorspronkelijke zaden waar niet mee gemanipuleerd is. Je kunt dus als selfie rustig aan beginnen met wat eenvoudige groentes en kruiden in een hoekje van je tuin of als je geen tuin hebt in ‘vierkante meter bakken’ op terras of balkon. Zo ben je al een klein beginnetje van vele kleine golfjes die bij elkaar uiteindelijk een grote golf aan positieve energie opwekken. Want reken maar het werkt door, bijvoorbeeld het plezier van het samenwerken met andere mensen, kiezen voor eerlijk voedsel en de zorg voor de Goede Aarde!

Gulle aarde

Piekeren over berichten op tv en over alles wat er niet goed gaat heeft niet zoveel zin, daar heeft de aarde niks aan. Gewoon het knopje omzetten,.naar buiten gaan en beginnen. Gedachten als: “De Aarde is toch al ziek” zou je om kunnen zetten in: “De Aarde is wél te helen”, daar zijn echt heel veel mensen al mee bezig! Natuurlijk zal dat niet in korte tijd gebeuren maar als je een zaadje in de Aarde stopt duurt het toch ook een poosje eer het gaat ontkiemen en worteltjes gaat vormen? Maar voor dat je ’t weet, staat daar een prachtplant en daar hangen hele gulle gaven aan. Denk ook aan de talloze zaadjes die je kunt bewaren en door kunt geven. Ja, de aarde is gul en er is méér dan genoeg voor iedereen, maar nooit genoeg voor hebzucht.

Cursus ‘Heel de Aarde’

Michael Schouwenaar van de ‘Michaelshof’ zal de cursus geven. Hij is samen met zijn tuingroep al meer dan 40 jaar actief met de biologische tuin op Vatrop, pal aan de Waddenzee, één van de mooiste plekjes van Wieringen. De onderwerpen die aan de orde komen zijn boeiend en interessant, dus ook mensen die niet in de gelegenheid zijn om zelf een tuintje op te starten kunnen zich gerust aanmelden. Zij kunnen zich na afloop van de cursus, als er plek is, aansluiten bij de tuingroep op Vatrop  Deze groep is wekelijks actief om samen te tuinieren en te oogsten!

Tijdens de cursusdagen zal er in de ochtend aandacht besteed worden aan diverse onderwerpen zoals combinatieteelt. Sommige gewassen zijn vriendjes en beïnvloeden elkaar positief, terwijl je andere planten beter niet naast elkaar kunt zetten. Ook wisselteelt is een thema, elk jaar een ander gewas op een bepaald stukje grond zaaien, zo blijft de aarde vitaal en ontstaat er een natuurlijk evenwicht. De Aarde geeft vaak zelf aan wanneer er iets in dat evenwicht veranderd is. Wist u bijvoorbeeld dat als de grond té zuur gaat worden er dan vanzelf zuringplantjes gaan groeien? Zuring is trouwens één van de vele wilde planten, die je kunt eten. Stoven met een uitje, beetje room en nootmuskaat erover, supergezond. Ook het gebruik van wilde planten komt ruim aan de orde. Verder alles over zaaien, opkweken, composteren, bodemleven, samenwerking met dieren.

De cursus zelf start op vrijdag 8 april op de Michaelshof en duurt zes vrijdagen. Inloop om 9.30 uur met koffie/thee, om 10.00 uur begint de theorie. Na de lunch zijn er tot 16.00 uur praktijklessen. De kosten van deze cursus zijn € 90.-, inclusief koffie/thee en een naslagmap over de lesstof. Lunchpakket graag zelf meenemen.

Aan het eind van de laatste cursusdag op 13 mei  wordt de leemoven aangestoken en worden pizza’s en salades bereid, uiteraard met producten uit eigen tuin! De oeroude leem waarvan de oven is gemaakt, is een cadeau van Moeder Aarde en opgegraven uit de tuin.

De najaarscursus ‘Heel De Aarde – deel 2’ start op 9 september. Deze cursus zal o.a. in het teken staan van oogsten en het bewaren van voedsel zonder vriezer, bijvoorbeeld drogen met een zonnedroger, inkuilen en inmaken. Verder leer je hoe je een composthoop opbouwt en de moestuin winterklaar maakt. De kosten van deze cursus zijn  € 60.- voor vier vrijdagen. Bij aanmelding voor beide cursussen geldt een korting van € 25.- op het totaalbedrag.

Voor de cursus  ‘Heel De Aarde’ kunt u zich opgeven door te bellen naar 06-12627110 of een mailtje te sturen naar: trudyouwehand@live.nl. Tot ziens op de Michaelshof, Vatropperweg  5, Oosterland

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.