Over tochtige koeien en wandelende uien

‘De biologisch dynamische (BD) landbouw heeft de toekomst, de grootschalige landbouw is een doodlopende weg’.  Bram Borst van ‘De Buitenplaats’ en Jan Schrijver van ‘De Lepelaar’ zijn hiervan overtuigd en runnen beide een succesvol BD bedrijf. Met de Michaelshof gingen weer er vrijdag 3 maart heen voor een excursie.

Het toeval is dat Ingmar, de vriend van Cor, sinds kort met een groep van elf mensen een moestuin bij ‘De Buitenplaats’ in Eenigenburg is gestart. Dus gingen we ook hier een kijkje nemen, hoewel de tuin door de vele plassen bijna onbereikbaar was. Van Bram kregen we een mooie uitleg hoe het werk is op een biologische boerderij. Zijn 25 melkkoeien hebben allemaal een voor- en achternaam. Zij hebben een goed leven in de pas zelfgebouwde houten stal. Bram is aan het experimenteren met de vloer van de stal. Alle koeien kunnen vrij rondlopen. Waar ze gevoerd worden (o.a. gras maar beslist geen krachtvoer) ligt beton, Op de vloer van het grootste gedeelte van de stal liggen houtsnippers  in plaats van stro, wat veel minder bewerkelijk is en op termijn compost zou moeten opleveren.  Volgens Bram ging het eerst geweldig. De bacteriën composteerde de snippers en mest, maar na enige maanden stopte dit proces en zit er geen leven meer in de vloer. Hij geeft de moed niet op en probeert van de zomer weer te composteren door in de vloer zuurstof toe te voegen. Hierna gingen we op bezoek bij de ‘tochtige koeien’met natuurlijke een stier die de geslachtsrijpe koeien gaat dekken. Geen KI praktijken dus bij de Buitenplaats. De koeien geven dagelijks zo’n 10 liter melk. Het zijn dus geen melkfabrieken zoals je bij grootschalige veehouderijen ziet. De Buitenplaats is ook een zuivelhoeve, want alle melk wordt verwerkt naar (karne)melk, slagroom, yoghurt, hangop en boter.

Deze producten worden selectief verkocht. Uniek zijn de ‘loei-goeie zuivel afhaalpunten’.  Op zes plekken in de omgeving staan tuinhuisjes.  Klanten kunnen naar binnen met een sleutel (borg 5 euro), in de koelkast staan de zuivelproducten. Je noteert op een lijst wat je meeneemt en achteraf wordt via de bank afgerekend.

Na de lunch is onze tweede excursie: naar Sint Maarten waar we ‘De Lepelaar’ bezoeken.  Het bedrijf wordt gerund door Jan en Inge Schrijver en hun opvolger Joris Kollewijn met zes vaste medewerkers en gemiddeld tien scholieren. Diverse groenten worden in de volle grond en in de kas gekweekt. In de winkel zijn de geteelde biologische groenten en fruit te koop, aangevuld met zuivel en brood. We krijgen de rondleiding van Jan, die ‘De Lepelaar’ in 1971 oprichtte er een prachtig rendabel biologisch dynamische tuinbouwbedrijf van heeft gemaakt. Michaël kent Jan van die beginperiode toen ze nog beide ‘hippies’ waren. Het verhaal van ‘de wandelende uien’ vindt z’n oorsprong bij Jan Schrijver. In de kantine krijgen we koffie/thee en praten nog even gezellig na. In de winkel slaan we nog even onze slag voor de heerlijke voedzame groenten en zuivel. Aan deze zeer interessante excursie van de PC-groep zullen we nog vaak terugdenken!

Jack Feenstra heeft deze film over de excursie gemaakt:

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.