’t Is weer voorbij die mooie zomer…..of toch niet?

Weet je het het nog? Het leek al zomer terwijl het nog maar voorjaar was. In maart vonden we het nog steenkoud en in april lagen we op het strand. Half juni tot half augustus; het leek wel een zomer zoals je ze ziet in de tropen (maar dan zonder die tropische regenbuien).

Na die snikhete zomer met lange droogte kregen we toch half augustus wat regen en de natuur nam weer een groeispurt. De temperatuur bleef lekker aangenaam. De tuin-tempel in aanbouw werd alvast gebruikt: op de foto de middaglunch gemaakt van de verse producten uit de tuin!

De tuin van de Michaëlshof staat er fantastisch bij. Dankzij onze manier van tuinen (permacultuur) is er weinig schade bij de planten, struiken en bomen.

Moeder Aarde, dank je wel, de oogst van 2018 was overvloedig. Van de bessen, bramen, appels, enz.  heeft Yoka een ‘jamensappenfabriek’ opgericht.

Na al het zaaien, poten en heel veel wieden hebben we een opbrengst waar we eigenlijk geen raad mee weten. Bijvoorbeeld dertig kroppen andijvie. De plaatselijke voedselbank wil ze niet, in het winkeltje ‘voor vrije donatie’ lukt het ook niet om er vanaf te komen. Alleen de kippen blijken blij te zijn met hun groene verse voedsel.

En wat doe je met al die knoert grote courgettes? Yoka schrijft op Facebook ‘leven op de grens van land en water’: “Maar ja, om nu per persoon per dag een hele courgette op te moeten eten? Op een gegeven moment ben je ‘uitgesoepd’, gecourgettied dusss …. Ik vond een recept om courgette in te maken als zoetzuur. Het is echt heerlijk en we kunnen het zo bewaren”. En de potjes staan in het winkeltje!!!

Yoka kreeg hulp van Monica met het inmaken van de courgettes. Haar man Henk liet ook lekker zijn handen bij de Michaëlshof wapperen. Het echtpaar dat ook bekend is van Ecodorp Akasha  is de laatste maand vaak bij ons aan de slag. Henk is o.a. een handige timmerman en heeft al veel werk verricht aan de nieuwe kapschuur. Op aanwijzingen natuurlijk van Michaël, die op een vrijdag in  augustus het niet kon laten om er zelf aan te werken. Op de foto zie je dat hij de ‘stellatten’ nog even vast timmert, terwijl René en Cor met mannen-dingen bezig waren, zoals houtzagen en kloven/hakken. Straks willen we natuurlijk er weer warmpjes bijzitten en de houtvoorraad is nogal geslonken. Zaterdag 1 september organiseerde René een gezellige ‘houthakdag’. Even leek het storm te lopen, maar helaas bleef de helft ‘stoere mannen’ die zich hadden aangemeld, toch liever thuis bij moeder-de-vrouw. Gevolg dat slechts René, Cor en Bas (met hulp van stoere Maartje en Dillen) de voorraad te lijf zijn gegaan. Intussen ging Henk gestadig door met de bouw van de kapschuur. En het dak ligt er dus al op!!

Ondanks de afwezigheid van Michaël, gaan we met veel energie door met het onderhouden en opknappen van het terrein. Dit is mede dankzij de inspanningen van Henk en Monica van Akasha. Op hun Facebook pagina schrijft Monica: “Op dit moment komen we vaak op de Michaelshof. Dat is niet voor niets. De Michaelshof is een kleine woon-werkgemeenschap waar we veel van het gedachtegoed van Akasha terugvinden. Het is een speciale plek; alleen al om het feit dat het klimaat en de frisse energie bijzonder is. Zo vlak voor de kust en in een bijzonder stukje natuur. En ook omdat het een heel oud stukje Nederland is; op een voormalig eiland acht meter boven NAP. Waar Vikingen zijn neergestreken en waar ooit een klooster heeft gestaan.”

Mocht je ook eens mee willen werken/klussen, dan kan dat. Je kunt gewoon langs komen of bel even met René: 06-48338515. Op woensdag en vrijdag zijn er meewerkdagen. Een fijne manier om elkaar beter te leren kennen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.