Themadag bijen: over honing slingeren, parende darren en tuten en kwaken

Wat doet imker Marga Lont zoal bij de Michaëlshof? Dat konden we vrijdag 5 oktober zien en horen in de mooi opgeknapte cursusruimte ‘de Westwing’.  ’s Morgens luisterden en leerden we, ’s middags was het doen. Appels rapen, tuinieren en honingpotjes vullen.  Met ook nog eens prachtig, zonnig nazomerweer. De zoveelste mooie Michaëlshofdag om op terug te kijken!

Marga vertelde ons over het leven van de bijen. Geen eenvoudige te begrijpen verhaal. Ze vertelde op een manier dat we het nu enigszins kunnen begrijpen ‘waarom de koningin gaat tuten en kwaken’ en  over de ‘parende darren’. Maar het blijft natuurlijk wel erg sneu dat élke dar die met de koningin paart, daarna gelijk sterft…

De honing ontstaat als de bijen de nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten in honing (hun voedsel) Dit is een gewild artikel in het winkeltje van de Michaëlshof. Marga liet zien hoe zij met een kaasschaaf met tanden de bijenwas van het raam schraapte om bij de honing te komen. Deze was kan gebruikt worden als glansmiddel op onbewerkt hout, voor kaarsen of wassenbeeldjes. Yoka maakte er gelijk een foto van, met mooi lichtinval.

De ramen werden in een centrifuge geplaatst en Nils mocht de  ‘honing slingeren’. Als beloning kreeg een ieder een klein potje heerlijke ‘Michaëlshofhoning’ mee. Na de gezamenlijke potluck lunch gingen we ’s middags aan de slag.

Nils en Yoka hadden een lekker zoet klusje: de emmers met honing en de potjes tappen. Hierna konden de bijen zich te goed doen aan de lege emmers!

 

Voor Cor was het bezoek van imker Marga Lont een duik in de geschiedenis. Tijdens de ‘open tuinen route’ van juni 2015 kwam hij voor het eerst op de Michaëlshof.  In zijn blogbericht  omschreef hij deze ervaring en nam zich voor dit plekje vaker te bezoeken…..En dat heeft hij dubbel en dwars waargemaakt! Vandaar ook, dat hij deze stukjes schrijft.  Michaël gaf toen een rondleiding en Marga Lont gaf uitleg over haar bijen. Cor sprak haar en maakte gelijk een kort filmpje, waarbij de ‘struggle of life’ in de bijenwereld is te zien. Hier bevechten twee koninginnen elkaar, zodat de sterkste overblijft.

 

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.