Tuintempel Michaëlshof: jongensdroom vordert gestaag

Vier jongens bezig houden met tropische temperaturen. Moeilijk? Niet als je de Michaëlshof kent. Kamperen, een leemhut bouwen, eten bij het kampvuur en afkoelen in de Waddenzee. Dat wil toch elke Hollandse jongen?

Het avontuur is een vervolg van de klus die in mei startte, zie ‘Van natuurhuis naar houtentempel. Sep, de kleinzoon van Michaël had een droom om een tuinhuis te maken op de manier zoals dat vroeger ging. Dus zoveel mogelijk gebruik maken van de natuur. Bijvoorbeeld géén cement, maar leem dat bij de Michaëlshof wordt opgegraven. Verder ligt er altijd genoeg gratis bouwmateriaal: zoals boomstammen, bakstenen en afgedankte raamkozijnen.

Het geraamte van de ‘tuintempel’ was klaar: het puntdak van takken lag erop. Nu nog waterdicht maken. Zoals het hoort worden ‘bouwproblemen’ op de werkvloer opgelost. Vergeten was om de gemetselde lemen muurtjes te verankeren. Alsnog worden de ankers in de palen gedraaid. We hebben mazzel met de dakbedekking. Yurt bewoonster Yoka heeft het doek van haar oude Ger (Mongoolse tent) over. De ronding past precies op de tuintempel, hopelijk is het waterdicht. Zo niet, dan gaat er alsnog plastic en tapijt op, waarna uiteindelijk gras de natuurlijke toplaag wordt.

Op de foto van links af: Sep, Frank, Camiel en Cor

De tropische temperaturen werkte niet echt mee, aan het opschieten van de klus. Ook de afwezigheid van ‘bouwadviseur’ Michaël was een obstakel. Zijn zoon Camiel, met iets minder bouwervaring, nam zijn rol zo goed mogelijk over.

Hij kreeg spontaan hulp van ‘bouwvakker’ Wietse en ‘beunhaas’ Cor. Mannen met goede bedoelingen, waarbij het plezier van samen bezig zijn, voorop staat. Intussen houdt de jonge metselploeg, bestaande uit Frank, Axel, Sebas, Sep en Wout alles natuurlijk goed in de gaten.

Gelukkig staan op het terrein van de Michaëlshof veel bomen, waardoor het ondanks de warmte toch lekker werken is. Om het zweet af te spoelen, plonsen we elke dag in de Waddenzee. Door de droogte moeten we water sparen en het douchen beperken.

Water komt niet uit de leiding, maar wordt opgepompt uit de bodem en het is niet bekend hoeveel er nog in de bron zit. 

De biologische groentetuin die elke woensdag door vrijwilligers wordt behouden, staat er nog prima bij.

Update september: hoera het dak is lekvrij.  De tuintempel is in augustus een paar keer gebruikt als ‘schaftruimte’. Handig als het regenachtig weer is, lekker beschut in een kring bij elkaar zitten. Maar de tuinders ontdekte ook een paar lekjes in het dak. Op zaterdag 15 september is dat probleem opgelost. Camiel en Sep (met hulp van o.a. Cor, Henk) hebben de tuintempel nu écht waterdicht gemaakt. Dat bezorgde de heren eerst wel wat kopzorgen, maar het is gelukt! Eerst een laag plastic en daarna het overtollige tapijt erop (dat eerst in de Westwing lag). Hierna is het de bedoeling dat het dak met beplanting begroeid gaat worden. Intussen is Sep onverstoorbaar doorgegaan met lemen van de muren. Dat klusje is nog niet af, dus is de verwachting dat de bouwvakkers eind september weer aan de slag gaan. Sep kan met lemen best wat hulp gebruiken (op de foto zijn moeder Barbara). Dus jongens en meiden, niet bang voor vieze handen? Kom dan helpen met de leembouw, zodat de Tuintempel voor de winter klaar is….

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.