Van ‘natuurhuis’ naar mini ‘houten tempel’

Wat gebeurd er als je in bezit bent van de ‘enthousiaste-Schouwenaar-genen’? Dat is vanaf nu te bewonderen op de Michaëlshof. De bedoeling was om een klein natuurhuisje te bouwen. Het liep ietsje anders toen Michaël er zich serieus mee ging bemoeien. Resultaat: een mini houten tempel!

Sep, de kleinzoon van Michaël, had op You Tube gezien hoe je met natuurlijke materialen een natuurhuisje kon bouwen. Met boomstammen, takken, touw, zand en leem werd eenvoudig getoond hoe je een hobbit huisje maakt.  Zie link bouw hobbit huisje

Maar zoiets moet toch ook op opa’s Michaëlshof gebouwd kunnen worden? Er ontstond een wild plan. Camiel (vader van Sep) kreeg ook zoon Wout en nichtje Sophie enthousiast. Later sloten ook Frank (zoon van Annemiek van de Soefi’s) en Sebas (kleinzoon van Yoka) bij het ‘kinder-bouw-team’.

In de week van 2-5 mei kwamen de ‘bouwvakkers’ naar de Michaëlshof.  In vier dagen verrees er een heuse mini houten tempel. Dat heb je als volwassenen Michaël en zijn zoon Camiel zich er mee gaan bemoeien. Als die iets maken dan loopt dat nogal eens uit de hand…..Het werd een ietsje groter project.

Door de laatste storm, waren er mooie dikke boomstammen uitgezaagd. Negen van 2,5 meter dienden voor het geraamte, waar tussen de stenen gemetseld werden.

Het bouwen liep nog wat vertraging op toen René de trekker in de greppel reed. Dankzij een lier en balken konden we de trekker er met de hand weer uit krijgen.

Hierna gingen de kinderen aan de slag met het ‘metselen’. Als natuurlijke specie werd leem gebruikt, aangelengd met water en zand. Een mooi klusje want de luitjes zijn niet bang om hun handen vies te maken. De leemspecie werd door Sep, Wout, Frank en Sophie tussen en onder de stenen gesmeerd, precies zoals dit vroeger ging (voor het ‘cement tijdperk’) .

Cor, Camiel en zijn vrouw Barbara  deden het precieze werk. Om staande boomstammen in verband te krijgen, spijkerden ze stevige balken er boven op.

Zaterdag werd het geraamte met hulp van Wietse op het dak geplaatst, waarbij het (mega)project voor een stukje klaar is.

Tussen de bedrijven door werd er natuurlijk ook lekker gesmikkeld.

Ontbijten deden de bouwvakkers  lekker Bourgondisch, dus het werk startte nooit voor tien uur. ’s Avonds op het kampvuur bakte Michaël ’s de pannenkoeken. En dat allemaal met fantastisch mooi lenteweer. Op naar de volgende zomer-kinderbouw-klus!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.