Tuin- en klusgroep

Er zijn twee vaste dagen (woensdag en vrijdag) in de week voor de vrijwilligers. Het aantal varieert van 8 tot 12. Ruim de helft neemt deel op eigen motivatie, de overigen op contract met behoud van uitkering in het kader van de participatie wet. Als groep maken we hierin geen enkel onderscheid.

Elke woensdag (van 10.00-16.00 uur) wordt er vooral in de tuinen of op het terrein gewerkt en is er een breed aanbod van werkzaamheden waaruit ieder kan kiezen, waar men het liefst mee bezig wil zijn. We starten eerst met een bakje koffie/thee en hebben een werkbespreking. Hierna openen we de dag met een groet aan moeder aarde, vader zon, aan jezelf en aan elkaar. De dag wordt afgesloten met een uitwisseling van ervaringen positief of negatief die men op de dag heeft opgedaan.

Trudy schreef over tuinieren het volgende stukje:

De Aarde helen in je eentje … kan dat ? Ja dat kan!  Een oude wijze spreuk zegt immers ; “Verander de wereld, begin bij jezelf”. En als je op je eigen manier en met respect voor een heel klein stukje Aarde een  groentetuintje op gaat zetten, moet  je niet gek staan te kijken als dat heel aanstekelijk werkt!

Want andere mensen die al een tijdje aan de zijlijn  staan te kijken hoe jij met een hoge dosis aan plezier lekker in  je groentetuintje bezig bent,  en de meest mooie gezonde groentes zien oogsten, zullen je al snel gaan  vragen hoe je zoiets nu eigenlijk aanpakt. Ze willen dat misschien ook al een tijdje maar weten niet hoe. Ook zij zullen een stukje van hun tuin gaan gebruiken en met plezier aan de gang gaan… en ook daar zullen dan  weer andere mensen geïnspireerd door raken… en het zou zomaar kunnen dat er door jouw initiatief  een klein groen golfje ontstaat !

De trend is al een tijdje ingezet. Ook in de grote steden kiezen steeds meer mensen ervoor om  te weten wat ze eten. In kleine achtertuintjes, in bakken op het balkon , ja zelfs op de daken wordt lustig getuinierd. Er ontstaan leuke straat en wijkinitiatieven…flatbewoners die gezamenlijk de saaie hondenpoepveldjes omtoveren tot ware paradijsjes. Er worden daar bankjes neergezet waar zowel ouderen als jongeren op mooie zomeravonden met thermosmannetjes koffie  puur zitten te genieten. Ook grote gerenommeerde restaurants beginnen te beseffen dat hun klanten steeds vaker kiezen voor gezond en eerlijk voedsel en sommige eethuizen beginnen zélf een tuin, waar hun groenten en kruiden op eigen tempo mogen groeien… zonder opgejaagd te worden door kunstmest of gif.

Ze gaan op zoek naar mooie oorspronkelijke zaden waar  niet mee gemanipuleerd is. Maar nu weer even terug naar jezelf.

Je kunt dus als “selfie” rustig aan beginnen met wat eenvoudige groentes en kruiden  in een hoekje van je tuin….en als je geen tuin hebt in” vierkante meter bakken” op je terras of balkon, je bent dan al een klein beginnetje van een klein groen golfje.  Maar je weet… veel kleine golfjes bij elkaar kunnen dan uiteindelijk een wave aan positieve energie opwekken. Want reken maar dat dat doorwerkt, ook op allerlei andere gebieden…het plezier…het eventueel samenwerken met andere mensen…  kiezen voor eerlijk voedsel … gezamenlijke zorg voor de  Goede Aarde !

Piekeren over berichten op tv en over alles wat er niet goed gaat met de Aarde heeft niet zoveel zin, daar heeft ze niks aan. Gewoon het knopje omzetten …naar buiten gaan …en beginnen. Gedachten als: “Het helpt toch niet” en “De Aarde is toch al ziek” zou je om kunnen zetten in: “Het helpt wél ” en  “De Aarde is wél te helen”  daar zijn echt heel veel mensen al mee bezig!

Natuurlijk zal dat niet in korte tijd gebeuren maar als je een zaadje in de Aarde stopt duurt het toch ook een poosje  eer het gaat ontkiemen en worteltjes gaat vormen? Maar voor dat je ’t weet…staat daar  een prachtplant…en daar hangen hele gulle gaven aan… en ook daarin zitten weer talloze zaadjes die je kunt bewaren… en door kunt geven. Ja de aarde is gul  en er is méér dan genoeg voor iedereen ,maar nooit genoeg voor de hebzucht.

Mensen  die écht anders willen kunnen op den duur echt een verschil gaan maken! Of je ’t nu geloofd of niet ….Verander de wereld, begin bij jezelf