Terugblik op bloeiend jaar 2016

Voor de Michaëlshof is er het afgelopen jaar enorm veel gebeurd. Zo verschenen we in de pers met het artikel ‘Paradijsje aan de kleiput van Vatrop’ en met de cursus ‘Heel de Aarde’. Ook kwam een cameraploeg van RTV-Noordholland die een uitzending maakte over ‘NH buurten’. Hieronder tref je chronologisch een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in 2016:

Januari

– Nieuwjaarreceptie, de tuingroep greep de kans om Michael nog een verjaarsdagcadeau te geven. Michael is ook een groot filmliefhebber. Tijdens de receptie had hij de documentaire ‘The real dirt on farmer John’ in huis gehaald. Geheel passend in de sfeer waar wij ons bij de Michaelshof mee bezighouden: ‘Vreemde vogels in het boerenleven’. Na de film praten we nog een tijdje na over ‘boer John’. Michael vertelt dat de film veel parallellen heeft met de Michaelshof. Ook zij kende ooit een ‘hippie-tijd’ met door de buurt verspreidde geruchten (naakt zwemmen in de Waddenzee). Hierna storten we ons op de ‘potluck’ maaltijd.

– Weekend-Excursie naar Olst Hier staan 23 aardehuizen. Bezocht door: Cor, Michaël, Monique, Hans (Trudy en Jolanda alleen op zaterdag) Ons viertal sliep twee nachten bij bewoners van een aardehuis.

 Maart

Schager Courant artikel: Michaëlshof ‘Pardijsje aan de kleiput van Vatrop’ 

April

– Cursus ‘Heel de Aarde’  wordt zes keer gehouden (vanaf vrijdag 8 april). Op vrijdag 11 maart is er een ‘voorproefje’, waarbij vrijblijvend informatie wordt gegeven.  Hier geven twaalf cursisten zich op. De najaarscursus wordt wegens tekort aan belangstelling afgelast.

Website/facebook: de site wordt steeds completer.  Er moet nog een pagina ‘foto-album’ worden toegevoegd:

Mei

– Lezing van Anastasia Limareva. In januari in het aardehuis van Olst ontmoette we haar.  Ze is een Oekraïense vrouw die er met haar zoontje Luca was.  Ze was uitgenodigd om meer te vertellen over het principe, de aanleg en de praktijk van ‘voedselbossen’ in Nederland. In de ‘Westwing’ gaf zij de lezing over haar passie: permacultuur, wildplukken en voedselbossen. 

 – Cursus de laatste cursusdag is van ‘biologisch tuinieren’, dat gevierd werd op het groepsterrein. In de leemoven werden pizza’s gemaakt en opgesmikkeld bij de picknick bank die Peggy ons geschonken had.

– Gaudibank dit wordt weer opgepakt. Met Wendy van Dijk uit Anna Paulowna is contact om het tegel mozaïk te maken. In oktober heeft Rob Holtjer nog een dag gemetseld.

TV Noordholland uitzending Op deze link  http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/483/224614/-/2 van RTV Noordholland ‘NH buurten Vatrop/Oosterland’ is interview te zien met Michaël Schouwenaar van de Michaëlshof.

Lucht foto-opnamens. Jan Louis Bakker heeft mooie luchtopnames gemaakt  met een drone.

Brainstormdag Ecobouw met stichtingsbestuur over.  Mark Veenstra verteld ons de mogelijkheden van Econieuwbouw. wat zijn de drijfveren. Hieruit kwam: commune, energieneutraal, verbinding delen/samen, vrijheid, respect, voorbeeldfunctie, diversiteit, creativiteit, zorg, gezamenlijk verantwoordelijk, zelfvoorzienend, toekomstgericht, gezellig, saamhorigheid, financieel aantrekkelijk, betrokkenheid, ambachtelijk, actieve participatie. Hierna gaat een bouwcommissie aan de slag om ideeën te verzamelen.

Penningmeester Jan van der Tooren wordt benoemd bij de stichting

Juni

– PC groep – eerste vrijdag een workshop wilgentenen vlechten van Jan de Wilgenman uit Amsterdam

Ecodorpnetwerk weekend. Hans, Cor en Michaël gingen dit keer naar Teuge. Gastheer/vrouw waren Mark en Maya die hun onderkomen ‘Earth Awareness’ noemen. Het verwaarloosde defensieterrein werd in 2001 gekraakt en sindsdien zijn zo’n tien boerderijen bewoond. De krakers richten de zelfvoorzienende leefgemeenschap  ‘Eco-tribe’ op.

Cursusiten tuinenkijkdag, vrijdag 17 juni zijn de deelnemers van de cursus een aantal tuinen gaan bekijken.

Juli

– Vrijdag 1 juli het St.Jansfeest. Het nieuwe groepsterrein was overal opgefleurd met bloemen, bij het kampvuur was een overdekt zitje ingericht en elke feestganger had op z’n hoofd een bloemenkrans. In de leemoven werden weer overheerlijke pizza’s gemaakt en Hans las eigen werk uit zijn gedichtenbundel.

Tuin -Michaël gaat een aantal taken afstoten. Met een nieuwe coördinator zijn zij bezig het gehele tuingebeuren in boekvorm te noteren.

– Winkel aan de weg: dit is belangrijke manier om extra inkomsten te verkrijgen. Het opknappen van het winkelkarretje moet nog gebeuren. De honing en siroop (Bas) lopen het best. Maria en Trudy willen in ’t voorjaar zaden aanbieden

Augustus

Soefi Zomerdagen van 2 aug. t/m zondag 7 aug.

Weekend familie-opstellingen op 12 – 14 augustus 2016, o.l.v. Khabir Matthes en Michaël Schouwenaar

September

PC groep excursie, Vrijdag 2 sept. organiseert PC groep excursie naar Voedselbos in Ketelbroek (Wouter van Eck),

– Michaëlsfeest op vrijdag 23 september

Oktober

– PC groep – Vrijdag 7 oktober is het programma: ‘uitwisselingsdag gericht op inmaken, recepten, die te maken hebben met de komende winterperiode’

Film & Samen eten, Voor de film ‘Tomorrow’ op 27 okt. (samenwerking filmhuis Wieringen/Josje de Baat) zijn 20 aanmeldingen

November

Eetgroep. De gezellige traditie om 1x in de maand (derde woensdag) bij iemand thuis te gaan eten wordt in de wintermaanden weer opgepakt.

December

St.Nicolaasviering met de PC en tuingroep. We starten de pakjesdag met de film ‘Het zout van de aarde’. Over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De documentaire neemt je mee op Salgado’s reizen over de continenten en zet je aan het denken over iedereen en alles om je heen. Na de film en de lunch gaan we over op het ware werk: cadeautjes uitpakken. Op de berg liggen tien pakjes ‘laag van prijs maar met een hoge emotionele waarde’. Topstuk van deze collectie was een schilderij van 2×2 (van René)

Overleg Stichtingsbestuur met werkbestuur op zaterdag 10 dec. Voorzitter Wim: vandaag wordt de kiem gelegd van de nieuwe woon/werkgemeenschap. Hij hoopt dat we ons vandaag gaan houden aan het principe besluit dat we gaan maken.

Yulefeest op vrijdag 23 december

Het Werkbestuur,

 Michaël, Trudy, Cor, Monique en  René

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.