VERDRIETIG

In de vroege ochtend van vrijdag 7 december 2018 is Michaël op 73- jarige leeftijd overleden aan een ingrijpende ziekte. Al sinds het begin van zijn ziekte voelde de Michaëlshof de afwezigheid van zijn oprichter.


In juni was huidkanker bij hem geconstateerd. Michaël heeft daarna zes maanden gevochten om in leven te blijven. Zijn lichaam hield dat niet vol. Zijn sterke geest wel. Tot het allerlaatste moment was hij nog aan het meedenken. Regelen. Discussiëren. Plannen maken. Zoals we hem altijd hebben gekend. Met humor en spirit. Rommelig. Wars van regels en voorschriften. Trots op wat hij had bereikt, enthousiast over wat hem nog voor ogen stond.

Hij heeft het hele proces bewust en moedig doorstaan en heeft gelukkig afscheid kunnen nemen van al zijn dierbaren, vrienden en familie.

Zijn grote ideaal was een levendige woon- en werkgemeenschap. Gekoppeld aan een ambitieus energie-nul centrum. Zo is de Michaëlshof ook ooit begonnen. Doch ondanks alle inspanningen, toezeggingen en inzet is het  er nooit van gekomen. Door tegenslag, een andere tijdgeest, teveel bureaucratie. Maar dat maakte hem juist alleen maar strijdbaarder.

De Michaëlshof, zíjn Michaëlshof, werd en bleef een plek voor iedereen. Vrijhaven voor wie zich even wil terugtrekken. Tuin en boomgaard voor wie houdt van werken in de natuur. Ruimte voor spirituele en tegelijk praktische invulling van persoonlijke behoeften. Waar nodig begeleid door de warme en menselijke opstelling van Michaël.

Ieder houdt zijn eigen herinnering aan Michaël. Zo moet het ook blijven.

De rouwkaart van Michaël:

Rouwkaart Michaël Schouwenaar
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.