Voedselbos lezing van Anastasia

Soms ontmoet je heel bijzondere mensen. Anastasia Limareva is zeker zo iemand. In januari gingen Cor, Michaël, Hans, Trudy, Jolanda en Hans op excursie naar het aardehuis van Olst. Hier ontmoetten we Anastasia voor het eerst.  Ze is een Oekraïense vrouw van 30 jaaAnastasia-Lezing-6-1r die er met haar zoontje Luca was.  Luca bezorgde iedereen een kippevel moment, toen een plant van het aardehuis dankzij hem ‘muziek’ ging maken.

Vrijdag 6 mei zagen we Anastasia opnieuw bij de 5e theorie cursusdag. Ze was uitgenodigd om bij de Michaëlshof meer te vertellen over het principe, de aanleg en de praktijk van ‘voedselbossen’ in Nederland. Nadat we ons mooie landgoed ‘De Michaëlshof’lieten  zien, gaf ze in de ‘Westwing’ een lezing over haar passie: permacultuur, wildplukken en voedselbossen. Voor ons en de cursisten gaat dit er natuurlijk in als gesneden koek, maar komt het ook binnen bij de politiek? Anastasia woont in Leeuwarden en vindt in de politiek van Friesland weinig voorstanders van biologische landbouw. Ze zegt ‘Ik hou van de Friese temperament, maar niet die stugge instanties. Om echt een omslag te bereiken in de manier van landbouw bedrijven, kunnen we beter onze kinderen opleiden’. Ze vertelt het gesprek wat ze heeft met haar zoontje.  Luca denkt dat het probleem van de vervuilende fabrieken makkelijk is op te lossen:  ‘We gooien er gewoon een bom op, mama’.  Volgens Anastasia moeten we onze kinderen van jongst af aan leren wat de waarde van de natuur is. In Leeuwarden is zij gestart met de aanleg van een voedselbos. Hiervoor kunnen we een rondleiding krijgen. Zij raadde ons echter aan dat het inspirerender is om eerst naar het door Wouter van Eck ontwikkelde voedselbos ‘Ketelbroek’ bij Nijmegen te gaan. Tien jaar terug is Wouter hiermee gestart en het resultaat is geweldig. Veel meer over wat Anastasia doet is te lezen op haar site: www.anastasialimareva.com

20160506_125632Na de lezing konden we lekker buiten in de tuin van de Michaëlshof ons broodje eten en napraten over wat ons ’s morgens is verteld.

Voor Anastasia is het citaat van Sepp Holzer een levensmotto: “Verplaats jezelf in een dier, insect, plant. Zou je je in deze situatie willen bevinden? Zo ja, dan alles is goed. Zo nee, dan moet je iets veranderen”

Verslag lezing 6 mei  ‘Voedsel uit het voedselbos’ geschreven door Jacqueline

Anastacia is dertig jaar en woont sinds haar 15e jaar in Nederland. Ze heeft de havo gedaan met profiel natuur en techniek. Ze heeft  hbo studie milieukunde afgerond met als richting permacultuur en foodforestry. Voedselbos Groesbeek was haar afstudeerproject. Het heeft haar o.a. gebracht dat ze op een andere manier is gaan denken. Heb ik werkelijk die paar schoenen nodig? Wat kan ik doen om de plasticberg te verminderen?

Wat is er mis in de samenleving? De natuur wordt gezien als hulpbron die vrijelijk kan worden geëxploreerd door mensen. Prioriteit hebben vooral de economische groei en de menselijke doelen.  Met als gevolg bodemerosie, uitputting en drastische vermindering van de biodiversiteit. Van dat laatste zijn nog lang niet alle mensen van de ernst doordrongen. En dat het uiteindelijk slecht is voor de gezondheid van mensen.

Hoe breng je, ipv van de monocultuur, variëteit aan in je tuin?

Begin bij kinderen, Anastacia neemt haar zoontje mee in de tuin. De imprint begint al vroeg. Haar verlangen naar oma’s moestuin. Ze benadrukt dat je de dogma’s die er bestaan over wat wel en niet binnen het moestuinieren kan, achter je te laten. Er is niet een juiste maar vele goede manieren van tuinieren. Volg je hart.

Permacultuur is….

-Dans met de natuur waarbij de natuur leidt. Bill Molison

-Revolution disgused as gardening. Mike Feingold

Hoe geef je je moestuin vorm?

1. Windhaag; Dmv windhagen bescherm je de planten, beïnvloedt je de oogst en de aanwas van bijen positief.

2. Water Gelukkig zijn er voldoende middelen en valt er genoeg water in nederland om op te vangen. Je kunt het ook mooi laten afvloeien zoals Seb Holzer in Kazachstan heeft gedaan. Zie Tekening?

3. Bodem De grondsoort in nederland is bijna ideaal voor de meest eetbare soorten planten. We hebben goed ontwakende leem Phwaarde 6.5- 6.7.

4. Onkruid Zogenaamde onkruiden als bv paardebloem brengt vele nuttige nutriënten naar boven in je bodem. Een aantal kun je eten. Van daslook, paardebloem, en de rozetjes van de wilgenroos en sla kun je een heerlijke salade maken. Vb springbalsemien, eetbaar zaad, bijen zijn er dol op.

Een liefdevolle benadering van de aarde, volgens Seb Holzer. Verplaats jezelf in het dier of de plant. Zou je jezelf in dezelfde situatie willen bevinden? Zo ja dan is alles goed. Zo nee verander het dan totdat het wel goed is.

De Structuur van een; Natuurlijk bos bestaat uit; eik,berk, vlier, meidoorn, hazelnoot, bosanemoon, wortels en kruiden.     Voedselbos; Tamme kastanje, walnoot, rosemarijn kaki, paw paw, kiwibes, druif, rode bes, struisvaren, salomonzegel, siberische postelijn, nepalese braambes, indiaanse aardappel, Oca.

Voedselbos; Een voedselbos ziet Anastasia als verlengstuk van de permacultuurmoestuin. In een voedselbos is het mogeljk het hele jaar door te eten. Pas na ongeveer 5 jaar komt het voedselbos in produktie. Wat brengt een voedselbos? Het levert een hoge biodiversiteit in opbrengst, het eten heeft een hoge voedzaamheid, het is uiteindelijk zelfonderhoudend, het brengt mensen in verbinding en beweging en het is van een prachtige schoonheid.

Vb de pawpaw is van de danonefamilie, het heeft een ananasachtige smaak. Het duurt 3 tot 5 jaar tot het vrucht draagt en heeft minimaal 2 struiken nodig voor bevruchting.

Op haar website lucavera van Anastasia Limavera kun je meer over deze gepassioneerde dame te weten komen. Ook kun je achtergrondinfo vinden over de lagen van een voedselbos ecosysteem. Een pdf file over voedselbosplanten en een verwijzing naar de voedselbossen van Ernst Kotsch, Wouter van Eck en Martin Crawford.

Op deze zonnige middag zijn we met drie groepen bezig geweest in de tuin. De ene groep is mulch aan het verplaatsen om vervolgens augurken te zaaien. En twee groepen die kapucijners en peultjes gezaaid hebben binnen de kippenhekken om de fazanten voor te zijn. En twee meiden hebben lekkere koekjes gebakken en uitgedeeld in de tuinkring. Sommigen van de moestuingroep hebben al afscheid genomen, waaronder ondergetekende. Veel plezier met de potluck as vrijdag. Anderen komen weer terug in het najaar.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.